Najlepszą i najbardziej skuteczna metodą uzdatniania wody pitnej w warunkach
domowych jest technologia zwana odwróconą osmoza (czasem używany jest również
angielski skrót: RO). Odwrócona osmoza polega na separacji cząsteczek wody od
innych rozpuszczonych w niej związków za pomocą membrany półprzepuszczalnej -
jest to proces odwrotny do naturalnego procesu osmozy zachodzącego we wszystkich
żywych komórkach. Zanieczyszczona woda surowa wtłaczana jest pod ciśnieniem na
powierzchnię membrany półprzepuszczalnej, gdzie cząsteczki wody przechodzą przez
mikroskopijne pory membrany, a rozpuszczone w wodzie zanieczyszczenia zostają
odrzucone do odpływu. W ten sposób usuwane jest ok. 96-99% rozpuszczonych
w wodzie zanieczyszczeń, bez użycia chemikaliów i prądu elektrycznego. Żadna
inna technologia nie jest w stanie w tak prosty sposób osiągnąć tak znakomitego
rezultatu. Gdy odwróconą osmozę połączymy w system z filtrami wstępnymi oraz
węglem aktywowanym to otrzymamy krystalicznie czystą, bezwonną i neutralną wodę
do picia i gotowania, która również umożliwi nam przygotowanie kawy i herbaty
o niepowtarzalnym smaku i aromacie.
ZASTOSOWANIA
Woda uzdatniona metodą odwróconej osmozy ma wiele praktycznych zastosowań w codziennym życiu, oto niektóre z nich:
- do picia i gotowania dla Ciebie i Twojej rodziny
- do kostkarek do lodu, ekspresów do kawy i herbaty.
- podlewanie roślin
- mycie i płukanie twarzy wodą produkowaną przez systemy RO zapobiega podrażnieniom skóry oraz wysuszaniu cery
- w żelazkach parowych
- w akumulatorach i chłodnicach samochodowych
Porównanie wielkości niektórych zanieczyszczeń do porów membrany TFC
|
Najmniejsze bakterie - 0,2 mikrona
Najmniejsze wirusy - 0,02 mikrona
Pory membrany półprzepuszczalnej typu TFC - 0,0005 mikrona
|
|